Prima fabrică de zahăr din România
Puțină lume știe azi că în județul Bacău a fost construită prima fabrică de zahăr din țară. Construcția a început în anul 1875, pe moșia Elias din Sascut iar fabrica a funcționat până în 1998, când și-a oprit producția din cauza unei ciudate avarii.
În același an falimenta Zahărul Bucecea, la trei ani după ce Zatrus Trusesti fusese închisă pentru că, din cauza combustibilului de proastă calitate, utilajele fabricii s-au gripat.
Scurta istorie
Pe moșia Elias, la circa trei kilometri de satul Sascut, în 1875, grupul italian “Sgerdelli, Montenari și Borghetti” începea construcția primei fabrici de zahăr din România. După doar un an de zile, în 1876, pe piața românească apărea primul zahăr fabricat în țară.
În 1899, în urma unei convenții încheiate între Statul român și trustul belgian “La compagne internationale de sucreries belges”, fabrica a fost preluată de acesta din urmă, care a adus îmbunătățiri substanțiale procesului de producție, reușind să dubleze cantitatea de sfeclă ce putea fi prelucrată. În același an, s-a construit prima uzină electrică, ale carei utilaje, după ce au fost renovate și completate în 1926, a rămas în funcțiune pînă în 1998. Un an mai tîrziu, se construiește uzina de apă, iar fabrica primește numele de “Danubiana”. Din 1930, fabrica trece în proprietatea unei societăți italiene, care o va exploata pînă în 1941.
Naționalizată în 1948, fabrica de zahăr din Sascut va rămîne în proprietatea statului și va beneficia de o serie de îmbunătățiri care au avut ca obiectiv mărirea capacității de prelucrare și creșterea productivității. Pe 13 octombrie 1998, fabrica și-a încetat activitatea de producție din cauza unei avarii tehnice la hornul cu var.